top of page

Corona de Rei (Saxifraga longifolia)

 

DESCRIPCIÓ: Aquesta planta és molt decorativa, està formada per una roseta de fulles amb una tija pràcticament inexistent; les fulles són gruixudes, carnoses, sense pèl i de color verd clar. Perdura durant tot l'hivern amb totes les fulles, i segons van passant els anys es va formant una soca a la base, que es va endurint. Si es talla apareix un color vi negre.

 

FAMÍLIA: Saxifragàcies

 

ORIGEN: Europa i Àfrica septentrional

 

HÀBITAT: roques a l’obaga, roques humides, penya-segats

 

FLORACIÓ: Comença a florir al maig a les zones més primerenques i pot arribar a florir al juliol a les més tardanes. Només floreixen les plantes més madures, ja que aquesta planta necessita molts anys des que és plantada fins que comencen a aparèixer les primeres flors.

 

RECOL·LECCIÓ:  Durant la primavera i l’estiu

 

CULTIU: no suporta l'ombra, però necessita frescor. Suporta grans variacions de temperatura. Sòls molt secs i bàsics, el pH més gran de 6 i molt pobres en nitrogen. Els terrenys on millor es desenvolupa són els calcaris, especialment zones permeables i riques en matèria orgànica.

 

PARTS EMPRADES: fulles fresques, arrels

 

PROPIETATS: aperitiva, astringent, emmenagoga, colagoga

 

USOS: En forma de decocció i infusió: per manca de gana , menstruacions abundants, hemorràgies lleus

 

PRINCIPIS ACTIUS: no es coneix

 

ETNOBOTÀNICA:

- Per netejar les mares després de parir, se’ls dona oli barrejar amb aigua (sola o aigua de Camamilla). També se’ls pot donar aigua de corona de rei (Saxifraga longifolia) amb una mica de pólvora. Això al bestiar i en especial ales eugues. Ho diu la Carme Cortacans de Can Roca de Pardines.

 

- La corona de rei (Saxifraga longifolia) és per a fer avortar. Es fa bullida amb vi. Ho diu la Cecília Clota de Campdevànol.

 

- La corona de rei (Saxifraga longifolia) es donava a les vaques quan no podien treure la “colga”, juntament amb pólvora i a vegades comí (Carum carvi), ceba i mill del sol (Lithospermum officinale). Ho diuen la Carme Cortacans, en Ton Cortina i el Josep Cortina de Gombrèn.

 

- Després d’un part d’una vaca, perquè quedes neta, si no hi quedava, se li lligava un rameta de ruda (Ruta graveolens) a la cua. També se’ls donava corona de rei (Saxifraga longifolia) i meus (Meum athamanticum), collits per la zona de Coma de Vaca. Ho diu l’Onofre Valls, de pardines.

 

ALTRES USOS: decoració

bottom of page