Herba de Centaura (Centaurium erytbraea)
DESCRIPCIÓ: és una planta herbàcia anual o bianual, de tija alçada, i ramificat a la part superior, d'entre 10 i 50 cm. d'altura. Les fulles són ovalades en la roseta, i sèssils i oposades les altres. Presenta flors rosàcies als cims. El fruit és una càpsula.
FAMÍLIA: gencianàcies
ORIGEN: nord d’Europa
HÀBITAT: herbeis, prats poc secs, pastures
FLORACIÓ: des de juny a setembre
RECOL·LECCIÓ: Es recullen les summitats florals just en el moment de la floració. Per a això, es talla la tija sempre a mà, a uns 5 cm. per sobre del terra, procurant deixar una quarta part per assegurar la continuació de la producció. les parts tallades s'assequen a l'ombra en capes fines, tenint cura de donar-los la volta amb freqüència. També es pot utilitzar assecador a una temperatura no superior als 40º C. La conservació s'ha de fer en lloc sec i fosc, utilitzant sobres hermètics.
CULTIU: es cultiva sola ja que creix on vol però preferiblement en sòls lleugerament àcids i amb bona exposició al sol.
PARTS EMPRADES: summitats florides
PROPIETATS: estimulant digestiu, protector hepàtic, hipoglucemiant, diürètic, carminatiu, antisèptic, cicatritzant
USOS: En forma d’infusió extracte líquid, tintura, càpsules: per manca de gana, trastorns hepatobiliars, insuficiència hepàtica, indigestions, acidesa estomacal, diabetis, colesterol alt, reumatismes, afeccions urinàries, grip, refredats, ferides, úlceres a la pell, conjuntivitis
PRINCIPIS ACTIUS:
ETNOBOTANICA:
- La centaura (Centaura eryhtraea) és per fer venir gana. Ho diu la Mercè Palou de Serradell de Gombrèn i el Jaume Carbonell, de Ripoll.
- La flor de centaura va bé per a la canalla, per a fer agafar gana. És molt amargant, i per això és difícil fer-la beure a la canalla, encara que només s’hi posi un pessiguet petit. Ho diu la Núria Pellicer de Campdevànol.
- Per a les infeccions del ventre, amb la llengua bruta, sense gana, es fa bullir l’herba de cop (Hypericum perforatum) amb la planta de la centaura, herba prima i 3 pomes (amb pela). Es bull tot i, quan està quasi sense aigua, s’hi posa ¼ L de xarop de sidra, i s’hi afegeix sucre roig (3 cullerades). Es pren a cullerades. Ho diu la Cecília Clota de Campdevànol.
- La camamilla, la centaura, la ruda, l’hisop, la fulla de noguera i la farigola no faltaven a l’armari de les herbes que es collien a l’estiu i s’assecaven a l’ombra. També n’hi havia a l’hort. I se’n compraven (la mare, la Mercè Casaramona) a les trementina ires. Ho diu la Isabel Boixader, de Gombrèn.
- La flor de centaura és per a fer venir gana. Ho diu la Isabel Boixader, de Gombrèn.
- La flor de centaura (Centaurium eryhtraea) va bé contra els mals del fetge o de l’estómac. Ho diu la Genoveva Cortina de Ripoll/Josa de Cadí
ALTRES USOS: jardineria