top of page

Herba prima (Salsufragi) (Silene saxifraga)

 

DESCRIPCIÓ: Planta perenne, aconsegueix els 25 cm d'alçada, de base llenyosa, amb nombroses tiges ramificades ja des de la base. Les fulles, oposades, i no estipulades, són peloses almenys en els nerviós. Les flors es reuneixen en inflorescències de tipus dicasi.
El calze, de 8,5 a 12 mm, està format per 5 sèpals soldats formant un tub. Aquest tub s'obre a l'exterior per 5 dents amplament ovats.
El fruit és una càpsula de 6 a 10 mm, sostinguda per un carpòfor.

 

FAMÍLIA: Cariofil·làcies

 

ORIGEN: Europa sobretot a zones muntanyoses

 

HÀBITAT: roques, penya-segats, baumes, pedruscall

 

FLORACIÓ: La floració comença al mes de maig y dura tota la primavera i l’estiu.

 

RECOL·LECCIÓ: Es recol·lecta la planta sencera, normalment quan es jove, encara que tampoc importa fer-ho quan ja és adulta.

 

CULTIU: Creix a plena llum, tot i que pot suportar l'ombra. Sòls secs i rics en bases, el pH entre 5,5 i 8 i pobres en nitrogen. A part suporta grans variacions de temperatura.
 

PARTS EMPRADES: summitats florides

 

PROPIETATS: diürètica, antiinflamatoria

 

USOS: En forma d’infusió: per a càlculs renals, retenció de líquids, edemes, pielonefritis, inflamacions urinàries

 

PRINCIPIS ACTIUS: es desconeix la seva composició però alguns especialistes creuen que pot contenir saponina ja que algunes plantes del mateix gènere en tenen.

 

ETNOBOTÀNICA:

- Per a les infeccions del ventre amb la llengua bruta, sense gana, es fa bullir l’herba de cop (Hypericum perforatum) amb la planta de centaura, herba prima i 3 pomes (amb pela). Es bull tot i, quan està quasi sense aigua, s’hi posa ¼ L de xarop de sidra, i s’hi afegeix sucre roig (3 cullerades). Es pren a cullerades. Ho diu la Cecília Clota de Campdevànol.

 

- Remei contra la inflamació del braguer de les vaques, quan ja no els raja llet. Untar-lo amb aquest ungüent: farina de blat + blets (=Calendula) + herba prima + camamilla. Ho diu la Lluïsa Sadurní de les Comes de Gombrèn.

 

- L’Herba prima fa orinar. Ho diu la Lluïsa Sadurní de les Comes de Gombrèn. Ho diuen el Josep Solé i la Natàlia Picola, de Sant Joan de les Abadesses.

 

- Pel mal de ventre de la canalla se’ls donava aigua de comí (Carum carvi) amb herba prima. Ho diu la Maria Orriols de Gombrèn.

 

- Per a fer orinar, es fa una barreja aigua d’herba prima i de pèl de panotxa amb llavors de carabassa. Ho diu la Isabel Boixader, de Gombrèn.

 

 

 

bottom of page