Font: http://floracatalana.es/R/ramonda%20myconi
Font: http://floradepirineos.blogspot.com.es/2008_03_01_archive.html
Font: http://floracatalana.es/R/ramonda%20myconi
Orella d'ós (Ramonda myconi Reichenchach)
DESCRIPCIÓ: Planta vivaç que pot arribar a fer d’entre 10 i 20 cm. S’asseca a l’estiu però es recobra amb les pluges de la tardor i de l’hivern. Les fulles són de color verd fosc, rugoses, robustes, amb vellositats i molt arrugades. El calze és format per 5 sèpals, lleugerament units entre ells per la base. La corol·la, que fa entre 2 i 5 cm de diàmetre, és formada també per 5 pètals.
FAMÍLIA: Gesneriàcies
ORIGEN: Europa
HÀBITAT: Roques, cingles, a l’obaga, pedres a dins del bosc
FLORACIÓ: des del maig al juliol.
CULTIU: Cal situar la planta en un lloc on durant les hores fresques del dia li toqui el sol directament, i sempre a l'exterior. Necessita ser regada de forma regular, però sempre deixant assecar el terreny entre regada i regada. Com que es tracta d'una planta perenne, té un període de descans vegetatiu d'uns mesos durant els quals no cal regar-la.
RECOL·LECCIÓ: de maig a agost.
PARTS EMPRADES: les fulles
PROPIETATS MEDICINALS: Antitussígena, expectorant, protector hepàtic, antiinflamatori intestinal, antihemorrodial, astringent, antidiarreic, cicatritzant
USOS: En forma d’infusió, decocció, decocció per rentats; per: grip, congestió pulmonar, bronquitis, laringitis, hemorroides, infeccions intestinals, diarrees, ferides, nafres
PRINCIPIS ACTIUS:
ETNOBOTÀNICA:
- L’Herba de les morenes és la borraina de roca (orella d’ós) (Ramonda myconii). Se’n prepara un oli, fregint-l’hi. Ho diu la Mercè Palou de Serradell de Gombrèn. 2003- gener.
- L’orella d’ós (Ramonda myconii) va bé pels encostipats amb el pit tapat. Ho diu la Josefa Planas de Vidrà. 2003- novembre. I el Josep Solé i la Natàlia Picola, de Sant Joan de les Abadesses. 2007.
- L’orella d’ós (Ramonda myconii) és bona pel pit. Ho diu la Cecília Clota de Campdevànol. Desembre 2004.
- Barreja contra l’encostipat: farigola (Thymus vulgaris) + tell (Tilia cordata) + orella d’ós (Ramonda myconii). Ho diuen el Josep Solé i la Natàlia Picola, de Sant Joan de les Abadesses. 2007.
- Mal de panxa: orella d’ós (Ramonda myconii). Fins i tot de petits es fingia tenir mal de panxa per poder beure aquesta aigua que era de bon beure. Ho diuen el Josep Solé i la Natàlia Picola, de Sant Joan de les Abadesses. 2007.
- Remei pels encostipats: orella d’ós (Ramonda myconii + flor de pi (Pinus sylvestris) + til•la (Tilia platyphyllos) . Cal prendre’n 3-4 dies. Ho diu el Domènec Vives, de Sant Joan de les Abadesses. 2007.
ALTRES USOS: Per decoració.