Plantatge (Plantago major)
DESCRIPCIÓ: Planta herbàcia que fa de 10 a 60 cm d’altura. Les tiges que surten de l’arrel són llargues, erectes i primes, a la part superior formen una espiga llarga o hi ha les flors petites i, generalment, grogues agrupades. Les fulles també són allargades.
FAMÍLIA: Plantaginàcies
ORIGEN: Europa.
HÀBITAT: Herbeis humits, prats una mica humits, gespes, camins, clarianes de boscos.
FLORACIÓ: a la primavera a partir del mes d’abril fins a la tardor.
CULTIU: Es pot sembrar i plantar a la primavera i l’estiu. S’adapta bé a tot tipus de climes i terrenys.
RECOL·LECCIÓ: La fulla es cull quan és verda. Les llavors es recullen a la tardor.
PARTS EMPRADES: summitats aèries.
PROPIETATS MEDICINALS: astringent, expectorant, demulcent, antial·lèrgic, antiinflamatori, antiespasmòdic, laxant, protector hepàtic
USOS: En forma d’infusió, decocció, maceració, extracte fluid, tintura, cataplasmes de fulles fresques, per: al·lèrgies respiratòries, asma, bronquitis, rinitis, úlceres gastroduodenals, gastritis, restrenyiment, trastorns hepàtics, reumatismes, conjuntivitis, blefaritis, herpes, dermatitis
PRINCIPIS ACTIUS:
ETNOBOTÀNICA:
- Contra el mal de coll, es va bevent aigua de plantatge estret (Plantago lanceolata), plantatge ample (Plantago major) i caps de romeguera (Rubus ulmifolius). S’hi posen 3 pessics de cada. Es fa bullir 5 minuts. Ho diu la Cecília Clota de Campdevànol. Desembre 2004.
- Remei després de les mossegades d’escurçó. Es picolen les fulles carnoses crues del Sedum telephium i se’n fa un emplastre. S’aplica a la zona que s’ha inflat i a la que ha perdut la pell, ben generosament. Es pot barrejar amb fulles de plantatge (Plantago major, media). Després, també es pot combinar, un cop retirat, amb un emplastre d’argila. Ho diu en Pep Flores, de Campdevànol, per experiència pròpia amb un escurçó que el va mossegar a l’hort mentre treia herbes.
ALTRES USOS: S’havia emprat per allunyar les malastrugances i per aconseguir l’amor de les dones estimades.